19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ EĞİRDİR’DE KUTLANDI.

19 Eylül Gaziler günü bugün Eğirdir’de kutlandı. Programa Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Cumhuriyet Savcısı Nusret Baler, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Okul Komutanı P. Albay Erdoğan Dur, protokol üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çelenklerin Atatürk Anıtına sunulması, Aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı.
Eğirdir Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Koçaslan yaptığı konuşmada; ‘Sayın Kaymakamım, Sayın komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Daire Amirlerim, şehitlik mertebesiyle nurlanmış, aziz şehitlerimizin değerli aileleri, sevgili Mehmetçikler, sevgili öğrenciler muhterem Eğirdir’liler ve değerli basın mensupları. 19 Eylül Gaziler Günü; savaş meydanlarında canına ortaya koyarak Aziz milletine vatanına hizmet eden Gazilerin şeref günüdür bugün Gazi olmanın onur, gurur ve kıvancını
büyük bir coşku ile kutluyor ve yaşıyoruz. Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş savaşımızın seyrini değiştirerek bu günün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır. Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, sömürgecilerin maşası olarak Anadolu'yu işgale yeltenen Yunan ordusunu Sakarya Meydan Muharebesi'nde tarihinin en büyük yenilgisini uğratmış ve onu savaş meydanından kaçmaya mecbur bırakmıştır. Bu muharebe ile Türk ordusunun 1683 ikinci viyana kuşatmasında beri süren 238 yıllık geri çekilişi ve toprak kaybına da son verilmiştir. Kurtuluş Savaşını yürüten Gazi meclis bu emsalsiz zaferin anısına 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal ATATÜRK'e 'Gazilik' unvanı ve 'mareşallik' rütbesini tevcih etmiştir. Böylece, tüm dünyanın adını saygı ile andığı Mustafa kemal ATATÜRK'ün askeri başarı ve yeteneği, milletimizin en yüce kurumu tarafından tescillenmiştir. Eşsiz komutan bu ödülü aldıktan sonra yayınladığı bildiride 'Sakarya muharebesinde kazanılan bu başarı, ordumuzun iradesi sayesinde, düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle belirmiştir. Bu sebeple bu ödülün gerçek muhatabı ordumuzdur.' diyerek, mareşallik rütbesini ve Gazilik unvanını silah arkadaşlarına mal etmiştir. 19 Eylül Gaziler günü, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman Gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. 19 Eylül; İnönü' de Sakarya ve Dumlupınar' da cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden İstiklal Savaşı Gazilerinin şeref günüdür. 19 Eylül; dünya barışı ve insanlık uğruna Kore' de savaşan, Türk gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore Gazilerinin şeref günüdür. 19 Eylül; Kıbrıslı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve Ada’da Enosis hayallerini Akdeniz' in karanlık sularına gömen Kıbrıs Gazilerinin şeref günüdür. 19 Eylül; Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden Gazilerin şeref günüdür. Gaziler günü olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye muharip Gaziler Derneği'nin de kuruluş günüdür. Şanlı tarihimizin zaferi unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her zaman verilmelidir. Büyük önder Gazi M. Kemal ATATÜRK, şehit ve Gazilere verilmesi gereken önemli şu sözleri ile ortaya koymaktadır. Türk tarihine altın sayfalar yazdıran Gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet şükran duygularımızı ifade etmek millị bir görevdir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve Gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği var oluş mücadelesinin șifresi 'ölürsem şehit, kalırsam gazi' deyişinde saklıdır. 'Gaziler Günü' bu aziz vatan uğruna canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman Gazilerimiz Gaziler Gününüz Kutlu Olsun.
Sizler en büyük Gazi M. Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Gaziler, şanlı tarihimizin ebedi kahramanlarıdır. Gazilik ömür boyu taşınacak bir şereftir. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve Gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit
nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Asil Türk milletinin bağrından çıkan kahraman Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. TÜRİYE MUHARİP GAZİLER DERNEGI EĞİRDİR TEMSİLCİSİ OLARAK, EBEDİ BAŞKOMUTANIMIZ M. KEMAL ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINI, TÜM ŞEHİTLERİMİZİN VE ARAMIZDAN AYRILAN GAZİLERİMİZİ SAYGIYLA, HAYATTA OLAN GAZİLERİMİZE SAĞLIK VE MUTLULUKLAR DİLER BİZLERİ ONURLANDIRAN TÜM KONUKLARIMIZA SAYGILAR SUNARIM. ‘dedi.
Buradaki törenin ardından Kaymakam Adem Çelik, Belediye Başkanı Veli Gök ve protokol daha sonra Eğirdir Muharip Gaziler Derneğini ziyaret ettiler.
(Eğirdir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu)