KANSERLE DANS EDEN KADIN GÜZİN YILDIRIM EĞİRDİR’DEYDİ

*KANSERLE DANS EDEN KADIN GÜZİN YILDIRIM EĞİRDİR’DEYDİ.

*KANSERLE DANS DERNEĞİ EĞİRDİR’DE DEV BAĞIRSAK MAKETİ KURDU.
*KANSERDEN KORKMAYIN GEÇ KALMAKTAN KORKUN.
Isparta’nın Eğirdir İlçesinde Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi destekleriyle ve Eğirdir İlçe Sağlık Müdürlüğünün organize ettiği kolon kanserine farkındalık yaratmak amacıyla etkinlik düzelendi.
Düzenlenen etkinliğe Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gün boyunca vatandaşlara kolon kanseri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunularak verilen testlerin uygulanması için kayıtlar oluşturuldu.
Isparta Kanser Hastaları Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemaliye Bardakçı; ‘Ben Eğirdir Eyüpler köyünden Cemaliye Bardakçı. Ama Isparta'da yaşıyorum. 2007 yılında kanserle tanıştım. Tedavim bitti. Tedavim bittikten sonra 2014 yılında kanser hastaları, yardımlaşma derneğini kurduk. Şu anda aktif tedavim devam ediyor. Ama birçok insana da faydalı olmaya çalışıyoruz. Kolon kanseri farkındalığı oluşturalım diye kolon maketimizi getirdik maketimizi açtık. Arkamızda görüldüğü gibi maketimiz 65 yaş üstü kadın ve erkek kolon tahlili yapıyoruz. Kalın bağırsak testi alıyoruz. Anında çıkıyor zaten testlerimiz. Burada bir farkındalık oluşturmak istedik. Sadece kolon değil, biz genel kanser hastalığının erken tanı farkındalığını oluşturmak amaçlı böyle bir şeyi başlattık. Özellikle pazar gününün pazarını seçtik. İnşallah farkında oluyor insanlar geç kalmayın kanserden korkmayın. Geç kalmaktan korkun sloganıyla yola çıktık. İnşallah bir kişiye bile dokunabilirsek burada bir kişi, iki kişi, on kişi yapar. Erken tanının, farkındalığını oluşturalım diye Eğirdir'e geldik. Bizlere destek veren Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik ve Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök’e çok teşekkür ediyoruz, ifadelerini kullandı.
Türkiye’de ‘ Kanserle Dans Eden Kadın’ olarak bilinen ve Eğirdir’e gelen ve daha önce 2 kez kanseri atlatan Kanserle Dans Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım hastalığın topluma anlatılmasında önemli mücadelelerin verildiğini anlattı.
Demirören Haber Ajansı Muhabirine konuşan Güzin Yıldırım; ‘Bir çok il ve ilçede bu kalın bağırsak maketini gezdirip insanlara farkındalık yaratmak için bu yola baş koyduk. Maketin içinde sağlıklı bağırsaktan başlıyor. Daha sonra bağırsak hastalıkları, en son bağırsak kanseri ve kanserin tamamen yayılış haline kadar görsel olarak bir görsel var. Tabii maket büyük olduğu için içine hastalıklarla ayrıntılı bir şekilde gösterildiği için herkesin dikkatini çok çekiyor. Sağlık Bakanlığı'ndan ASM'lerden arkadaşlarımız kan kitleri dağıtıyorlar. 50 yaş üzeri herkese. 50 ve 75 yaş arasındaki olanlara onlara Gadli'de gizli kan testi dağıtıyorlar. Biz meme broşürleri, siville ilgili yani erken tanıyla ilgili yapabilecekleri her şeyle ilgili broşürler verip bilgilendirmeler yapıyoruz. Yaklaşık 65 il ve ilçe toplamında bu çalışma yapıldı. En son mesela gittiğimiz köyde beş kişilik kolon kanseri teşhis edildi. Bu sayede keşke çıkmasa ama hiç olmazsa erken farkına varmaları önemli. Çünkü biliyorsunuz birçok hastalık çok hızlı ilerliyor. Önemli olan erken teşhiste bunun farkına varmaları.’ İfadelerini kullandı.
Gün boyu vatandaşlar test yapmak için uygulama yapılacak broşür ve tıbbi malzemeleri aldı. İlçede bulunan Eğirdir Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Öğrencileri de yapılan etkinliğe katılarak bilgiler aldılar.