MUHTARLAR ARITMA TESİSİLERİNİ YERİNDE İNCELEDİLER!..

MUHTARLAR ARITMA TESİSİLERİNİ YERİNDE İNCELEDİLER!..

Eğirdir Belediye Başkanımız Veli GÖK Köy ve Mahalle Muhtarlarımızla Eğirdir Belediyesi Arıtma tesislerinde buluştu. Bütün köy ve mahalle muhtarlarının davetli olduğu programda konuşan Eğirdir Belediye Başkanımız Veli GÖK Arıtma Tesislerinin işleyişi konusunda bilgiler vererek arıtma tesislerinin tamamını muhtarlarla birlikte gezerek işleyişi yerinde izlediler. En son çıkan temiz su ise görenleri şaşırttı, berrak ve tertemiz arıtılan suyu eline alan muhtarlar bu brifing ile aydınlatıldı. Köy ve Mahalle Muhtarlarımız bu aydınlatıcı bilgilerden dolayı Eğirdir Belediye Başkanımız Veli GÖK'e teşekkür ettiler.
Programa Köy ve Mahalle Muhtarlarımızdan Altınkum Mahallesi Muhtarı Yılmaz GÜL, Pınar Pazarı Mahallesi Muhtarı Müslahattin DEMİRALAY, Eyüpler Köyü Muhtarı Tahir İNCE, Yılgıncak Köyü Muhtarı Hayrettin ŞENOL, Yuvalı Köyü Muhtarı Nevzat AYDEMİR, Pazarköy Muhtarı Ahmet ÇELİK, Sevinçbey Köyü Muhtarı Veysel KORKMAZ, Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet SARI, Kırıntı Köyü Muhtarı Mehmet Ali YÜCEDAĞ, Balkırı Köyü Muhtarı Adil ÖZDEMİR, Bağören Köyü Muhtarı Menderes Metin TOKAT, Yeni Mahalle Muhtarı Özer ÖZTÜRK, Yeşilada Mahallesi Muhtarı Şükriye KILINÇ, Baklan Köyü Muhtarı Mehmet AYDEMİR, Hamam Mahallesi Muhtarı Mahmut GÜLCAN, Bağıllı Köyü Muhtarı Fevzi ÖZDAMAR, Sanayi Mahallesi Muhtarı Göksel KANLI, Poyraz Mahallesi Muhtarı Kamil KORKMAZ, Bağlar Mahallesi Muhtarı Osman SARIDOĞAN, Kubbeli Mahallesi Muhtarı Murat İREZ, Konyabucağı Mahallesi Muhtarı Ali ÇETİNTÜRK, Hacışeyh Mahallesi Muhtarı Abdurrahman ÖZDEMİR katıldı.
Köy ve Mahalle Muhtarlarımız yerinde incelemeden sonra Eğirdir Belediyesi Arıtma Tesislerinin hiçbir şekilde çevreye zararı ve kokusunun olmadığını gördüler.
Eğirdir Belediyesi Çevre Mühendisi Pınar KESİKTAŞ ise muhtarlarımıza yaptığı bilgilendirmede; ' Belediyemiz sınırları içerisinde evlerden kaynaklanan evsel nitelikli atıksular kanalizasyon hatları yardımıyla atıksu arıtma tesisine ulaşmaktadır. İlçemizde atıksuların kanalizasyon hatlarından 5 ayrı noktada terfi merkezleri kurulmuştur. Terfi merkezi bünyesinde bulunan dalgıç pompalar kanalizasyon hatlarından gelen atıksuyu düzenli olarak basmaktadır. Atıksu arıtma tesisine ulaşan atıksular arıtılarak arıtılmış halde Kovada Kanalına deşarj edilmektedir.
İlçemizde oluşan evsel nitelikli atıksuların arıtılması için Belediyemiz tarafından işletilmekte olan Atıksu Arıtma tesisi 1996 yılında yapılmıştır. Belediyenin atıksu arıtma tesisi Kızılçubuk Mahallesi Mücevre Mevkiinde kurulmuştur. Tesisimiz düzenli olarak çalıştırılmaktadır.
Atıksu arıtımında temel hedef atıksuyun deşarj edildiği ortamlarda halk sağlığına ve ekolojik dengeye olabilecek menfi etkilerin en az düzeye indirilmesidir.
Atıksu arıtımında gerçekleşen temel aşamalar şunlardır:
Askıdaki katı maddelerin uzaklaştırılması
Zararlı ağır metal ve zehirli bileşiklerin uzaklaştırılması
Biyolojik olarak parçalanabilen organik maddelerin uzaklaştırılması
Alıcı ortam durumuna bağlı azot ve fosforun uzaklaştırılması
Patojenik organizmaların yok edilmesi

Atıksu arıtma tesisimiz ve kanalizasyon hatlarının çalışması ve veriminin olumsuzluklardan etkilenmemesi için yağmur suyu oluklarınızı kanalizasyon hatlarına bağlanmaması yönünde uyarılarda bulunulmuştur.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanmakta, kanalizasyon borusu iç cidarında diğer atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olmaktadır. Bu şekilde tıkanıklıklara ve taşmalara neden olarak kanalizasyon sistemine ve arıtılması gereken atık yükünü arttırarak Atıksu Arıtma Tesisimize zarar vermekte ve bakım ve işletme maliyetini arttırmaktadır.' dedi.
Toplantı sonrası Eğirdir Belediye Başkanımız Veli GÖK'le sohbet eden Muhtarlar arıtma tesisinden çıkan temiz suyu görünce çay demleyip içebilirmiyiz esprileriyle neşeli dakikaların yaşanmasına sebebiyet verdiler. Arıtma Tesislerimizde yetişen lavantaları gören muhtarlar temiz ve lavanta kokulu Eğirdir Belediyesi Arıtma Tesislerinin işleyişini görünce toplantıdan mutlu ayrıldılar.